Tilasin äidilleni lentoliput nelkytvuotis lahjaksi ja lähetin sen viettämään ystävättärensä viiskymppisiä viikonlopuksi Helsinkiin. Synttärit äidillä on vasta maaliskuussa, mutta aikaistin lahjaa hieman. Se oli yllätys, ja kyllä äiti-muori yllättyikin. Nyt olen ollut kotona viikonlopun lastenhoitjana. Taustalla soi Fröbelin palikat ehkä viidettä- tai kuudettatoista kertaa tälle viikolopulle. Pienokaiset (1 ja 3) laulaa ja tanssii dvd:n tahdissa. "Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat, polvet, varpaat..." Sen lisäksi on vielä varhaisteinit 13 ja 15, jotka vetelee vielä hirsiä. Isäpuoleni, joka on ollut jossain tunturissa riekon yms. pyynnissä tulee iltapäivällä päästämään minut takaisin omaan elämään, Tromsaan.

Tulin torstaina linja-autolla ja nappulat olivat silloin jo nukkumassa. Kotona oli kauhea pakkaustouhu meneillään. äiti joka ei oikeastaan ole mikään hienostelija, nyppi ja värjäsi kulmakarvoja, lakkasi varpaankynsiä, koetti mekkoja, korkokenkiä ja kävi solariumissa. Hän oli käynyt jollain homppeli-kampaajalla Tromsassa ja hiuksistakin tuli oikein hienot. Perjantai aamuna äiti sulki matkalaukun ja lähti kohti Kittilän lentokenttää.

Me puolestaan siivottiin koko huusholli kun pienin oli päivä unilla. Kolmevuotias veljeni pesi lattioita kuin Peppi Pitkätossu, onneksi vain eteisessä kaakelilattialla, kun ei kerennyt parkettejä holvaamaan vedellä ennen kuin isosisko huomasi. Kun talo oli kunossa, mentiin ulos kolaamaan pihaa ensimmäistä kertaa tänä talvena. Me tehtiin isoja ja pieniä lumienkeleitä ja haettiin puita saunaan. Neiti yksivuotias heräsi kolmentunnin päikkäreitten jälkeen ja sitten laitettiin yhdessä lasagneta. Pienet apulaiset teki salaattia, sillä seurauksella että isovelin 3 v. sormi piti laastaroida dumbo-laastarilla.

Syönnistä ja kaikesta hulinasta selivttyämme alettiin lämmittämään saunaa ja "pestiin sormet rusinaksi". Saunottin noin puolitoista tuntia, eli sormet oli aika rusinat. Kun saunatontut oli sammuneet teki isot-lapset tortilloja, neiti 15 v:llä oli kaveriyökylässä joka söi myös.

Lauantaina käytiin paikallisilla markkinoilla. Sitten lasten mummolassa syömässä kakkua, "bestefarin" synttäreiden jäljiltä. Lauantai aamun heikkona hetkenä tuli luvattua että leivotaan pullia, moinenhan ei heti unohdu, joten leivottiin neljä-viisi pellilistä pullia eilis-iltana. 

Nyt kun kissa on poissa niin hiiret hyppii pöydillä, penskat on syönyt, Nugattia, suklaa-leivänpäällistä aamupalaksi leivällä. Voi olla aika vilkas päivä sokeri-pommin jälkeen. Ollaankin kohta taas menossa ulos kolaamaan, kun lunta on taas tullut. Fröbelinpalikatkin on menossa jo sutsi-satsi-satsaa biisissä, eli viimeisiä viedään.